Pagini

luni, 18 iulie 2011

Originile iepurelui de casa

Iepurele de casa s-a obtinut cu aproximativ 6000 de ani in urma, prin domesticirea iepurelui de vizuina. Vestigiile arheologice confirma domesticirea iepurilor in Spania, de unde s-au raspandit in Asia si restul Europei.

Domesticirea si crearea sistemelor de crestere si selectie au condus la modificarea caracteristicilor biologice (cresterea prolificitatii), dar, in schimb, a scazut rezistenta la boli.

Lepus cuniculus (iepurele de padure sau de vizuina), stramosul iepurelui de casa, se deosebeste de iepurele de camp, denumit Lepus europeus (timidus), nu doar morfologic ci si prin modul lui de viata.

Iepurele de vizuina (lepus cuniculus), este de talie mica, zvelt, cu o lungime a corpului de circa 40cm, si o greutate medie de 1,3-2,2kg. Are urechile scurte (5-6cm), culoarea blanii este cenusie-ruginie, cu parul pigmentat in lungimea lui, zonal cu cercuri albastre, negre, cafenii sau galbene. Pe abdomen, partea inferioara a gatului si cozii, culoarea este mai deschisa (alb-murdar).

Iepurele de camp (lepus timidus), este mult mai greu, lungimea corpului de circa 75cm, iar greutatea medie de circa 3-8-4kg. Are urechile mai lungi decat capul, parul este de culoare ruginie-cenusie-rosiatica(galbena-cafenie cu pete negre), iar pe abdomen este alb murdar.

In morfologia scheletului,blanii si organelor interne,nu exista deosebiri intre iepurele de camp si cel de vizuina.

Iepurele de vizuina sapa galerii in pamant in care isi petrece toata ziua, iesind afara numai noaptea.
Maturitatea sexuala o atinge la 4-7 luni. Perioada de gestatie dureaza circa 30 de zile, iar iepuroaica duce la o fatare 4-8 pui, complet goi, cu ochii inchisi, pe care iepuroaica ii tine intr-un cuib moale si calduros, facut din parul smuls de pe abdomen. Ochii puilor nou nascuti se deschid la 10-12 zile de la fatare. Iepuroaicele isi alapteaza puii 35-45 de zile si fata de 4-5 ori pe an.

Iepurele de camp este mai activ ziua, si nu sapa galerii deloc.
Iepuroaicele de camp fata de 3-4 ori pe an, cate 1-4 pui la o fatare. Maturitatea sexuala o atinge la 8-9 luni. Puii nou nascuti sunt imbracati cu par si au ochii deschisi. Iepuroaicele isi parasesc puii dupa cateva zile (circa 10 zile) de la fatare, apoi acestia isi cauta singuri hrana. Durata gestatiei este de circa 35-50 de zile.

Intre iepurele de camp si iepurele de vizuina este o puternica repulsie sexuala.
Domesticirea iepurelui s-a facut si se mai face destul de usor, fiind cunoscute cazuri cand iepurele de vizuina s-a imblanzit de la sine, fiind atras de semenii lui din crescatorie, traind cu ei si chiar imperechindu-se.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu