Pagini

luni, 8 august 2011

Determinarea varstei iepurelui de casa

Nu este tocmai usor sa se determine cu precizie varsta iepurilor. Totusi, metodele aratate mai jos cuprind indicatii pretioase, mai ales la procurarea reproducatorilor si la achizitia unor iepuri de calitate.
— Se incearca cu unghia degetului mare articulatia genunchiului. Cand capetele celor doua oase ale articulatiei sunt foarte apropiate, incit nu se simte nici un gol intre ele, se poate preciza ca iepurele este batran; totodata, daca intre cele doua oase se percepe un spatiu, cu atit mai tanar este iepurele, cu cat acest spatiu va fi mai mare.
— Examinarea dintilor si a unghiilor constituie un alt mijloc de apreciere a varstei. Iepurii varstnici au incisivii mai negri, lungi si mai drepti decit cei tineri. Daca unghiile labelor din fata nu depasesc parul, iepurele nu are inca un an, iar daca unghiile sint mai lungi, virsta poate depasi 12 luni. La inceputul anului al doilea, unghiile incep sa se incovoaie, sint mai boante si devin mai groase. Dar cum unghiile pot fi taiate, aprecierea nu se va face dupa lungime, ci dupa grosimea lor.