Pagini

luni, 18 iulie 2011

Aspectul iepurelui de casa

Aspectul exterior, rase si dimensiuni


Ca aspect general, facand abstractie de multitudinea de rase, iepurele este inzestrat cu urechi lungi, ascutite la varf si late la baza si culcate pe spate, fiind ridicate la orice zgomot perceput. Capul este ovoidal din profil, alungit, cu un botic lat si bine evidentiat. Ochii mari, rotunzi, migdalati, de culori variate in functie de rasa, prezinta miscari ample, ceea ce-i permite iepurelui sa vada in orice directie. Buza superioara este despicata pe linia mediana, fiind una dintre particularitatile speciei. Corpul este atat lung cat si lat, cu un piept adanc si spate lat. Musculatura membrelor posterioare este foarte bine dezvoltata, punand in evidenta o coapsa generoasa. Labele membrelor posterioare sunt mult mai bine dezvoltate si mai late in comparatie cu cele din fata. Coada este scurta, musculoasa, stufoasa si purtata aproape intotdeauna ridicat. Spre deosebire de alte rozatoare, iepurele nu-si poate folosi gherutele (5 in fata si 4 in spate) pentru a se prinde.

Aspectul blanitei variaza in functie de sezon. Astfel, iarna ea este deasa si moale, iar vara este lunga si mai rara. Coloritul acesteia este extrem de variat, gasindu-se in diferite nuante si modele, specifice fiecarei rase in parte.

Exista peste 100 de rase de iepuri care se clasifica functie de greutatea corporala:

-rase mari: Uriasul Belgian, Uriasul alb de Termonde, Berbecul englez, Uriasul francez, etc. (cu greutate peste 5 - 7 kg;)

-rase mijlocii: Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, rasa neozeelandeza, etc. (cu greutate intre 3,5 - 5 kg)

-rase mici: Havana, Olandeza (cu greutate de 2 - 3 kg)

-rase pitice: Poloneza (cu greutate sub 2 kg)

Dupa lungimea firului de par, rasele se impart in:

-rase cu par scurt (Rex);

-rase cu par lung (Angora).

In general, iepurele de casa cantareste intre 1,5 - 4 kg, cu variatii in functie de rasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu